Шукати в цьому блозі

суботу, 10 листопада 2012 р.

Транслюємо своє радіо в простори Інтернету - 2

В попередньому пості я описував встановлення і налаштування мережевого радіо на основі SHOUTcast DNAS Server'а для Winamp'a. В зв'язку з тим, що я, як і більшість прогресивного людства, з часом перейшов на інший, зручніший музичний плеєр - в моєму випадку це AIMP - то в цьому пості я опишу встановлення і налаштування мережевого радіо на основі SHOUTcast DNAS Server'а для AIMP. Коли я шукав, такої інформації практично ніде не було, тому - може комусь і знадобиться.
Думаю, варто зазначити, що всі маніпуляції проводилися з аудіопрогравачем АІМР версії 2.61 (користувався і новішими, і старішими версіями, проте саме ця, на мою думку, - найоптимальніша з точки зору зручності та функціоналу). Тим не менше, в інших версіях навряд чи налаштування сильно відрізняється від даної версії.
Перш за все нам необхідно завантажити все, що знадобиться нам надалі. Цього разу я всунув все в один архів, який залив на Гугл.Диск - для звантаження треба лише натиснути "Файл" - "Скачать" або використати комбінацію клавіш Ctrl+S з клавіатури - без ніяких очікувань 59 секунд чи вводу капчі. Власне, посилання на архів ТУТ.
Отож, уявимо собі, що архів звантажено на наш комп. Розархівували. Поїхали:

1. Встановлюємо SHOUTcast DNAS Server. (Це файлик Shoutcast-1-9-5-windows.exe)
Звичайна процедура в кілька кліків мишею, єдине, на що раджу звернути увагу - місце, куди встановлюється SHOUTcast DNAS Server.

2. Сервер SHOUTcast DNAS спочатку працює тільки з англомовним кодуванням windows-1252 і не підтримує російськомовне windows-1251, - для вирішення цієї проблеми треба замінити оригінальний файл запуску сервера SHOUTcast модифікованим (з того ж ранішезвантаженого архіву). Інколи допомагає :) Оригінальний файл лежить в корені встановленого SHOUTcast Server - саме за тією адресою, яку ми кроком вище запам'ятали.

3. Запустимо сервер SHOUTcast DNAS, запустивши екзешку Sc_serv.exe з цієї ж папки:
В майбутньому, при кожному запуску радіо потрібно запускати сервер SHOUTcast DNAS, тому не буде лишнім створити ярлик на Sc_serv.exe десь в зручному місці, бо в Пуск -> Програми воно не завжди відображається.

4. Встановлюємо DSP плагін SHOUTcast DNAS для мовлення потоку через АІМР. Для цього в нас має бути вже установлений сам AIMP і ми маємо знати, де саме можна знайти папку з ним. Шукаємо в папці з встановленим AIMPом папку PlugIns: Далі ми копіюємо всі решту файлів, які ми ще не використовували, а саме dsp_sc.dll, enc_aacplus.dll, lamedll.dll, out_null.dll та out_xf.dll з нашого ранішезвантаженого архіву в вищезгадану папку PlugIns.

5.Запускаємо AIMP. Запустимо DSP плагін SHOUTcast DNAS, - для цього в основному вікні програвача натиснемо кнопочку "Главное меню" зліва зверху, оберемо пункт "Плагины", в вікні, що з'явилося, в випадному списку зправа виберемо Winamp DSP та впевнемося, що плагін підключено: "Nullsoft SHOUTcast Source DSP v1.8.2b" повинен бути в правому вікні, а не в лівому. Якщо це не так, поставимо на нього галочку і він сам перескочить в праве вікно. Натискаємо кнопку "Закрыть"

6. Перед нами з'явиться вікно:

7. Переходимо на вкладку Encoder і в пункті Encoder Settings вибираємо бітрейт мовлення для Encoder 1. 192 кілобіта вистачає з головою, більшість використовує 128:
Нота бене: Якщо в Вас встановлено ще й ААС+ кодек, або який інший, то майте на увазі - радіо чудово програватиметься і з ним. Якщо тільки це буде прямий стрім "програвач" - "програвач".
Прослухати ж онлайн з www.shoutcast.com чи з будь-якого іншого сайту зі встроєним програвачем SHOUTcast не вдасться, бо для цього потрібно, щоб в полі Encoder Type був саме MP3 Encoder. 

8. Переходимо на вкладку Output, натискаємо кнопку Yellowpages, та заповнюємо потрібні, на Вашу думку, дані про радіостанцію:
Галочка Make this server public дозволить шукати цю радіостанцію на вищезгаданому www.shoutcast.com. Станція стає доступна до пошуку на сайті приблизно за годину після початку трансляції.

9. Для запуску передачі аудіопотоку на сервер SHOUTcast запустимо музику і натискаємо кнопку Connect. Для надійності можна поставити галочку Connect at Startup - щоб при перепідключенні до інтернету не доводилося щоразу самому жмакати Connect. Ще один нюанс: у вкладці Input в вікні Input Device повинно бути вказано Winamp (як не дивно, адже плагін-то під нього і заточений)

Якщо Ви все зробили правильно, то почнеться передача аудіопотоку і Ви почнете інтернет-трансляцію своєї музики.

P.S. Запущений SHOUTcast Server створює сайт, який містить інформацію про мережеве радіо, історію треків і сторінку адміністрування сервера.
Адреса сервера: http://Ваша-ip-адреса:8000/
Якщо раптом так трапилося, що нам невідома наша айпі-адреса, не варто впадати в розпач і депресію. "Пуск" - "Выполнить..." - "cmd" - "ipconfig" нам допоможе, якщо ж це занадто складно, то переходимо за посиланням 4ip.org.ua, там все чітко написано: Звідси випливає, що моя "станція" тут: P.P.S. Як прослухати радіо: Для цього потрібен програвач Winamp або AIMP - "Файл" - "Открыть URL-адрес" (або ж комбінація клавіш Ctrl+L у Вінампі чи Ctrl+U в Аімпі) - вставити рядок з адресою станції. Моя "станція" була створена суто в дослідницьких цілях, тому моєї трансляції, скоріш за все не буде :)
Слухайте хорошу музику. Stay tuned!

Немає коментарів:

Дописати коментар